3 voordelen van diversiteit
206
post-template-default,single,single-post,postid-206,single-format-standard,qode-social-login-1.1.2,qode-restaurant-1.1.1,stockholm-core-1.0.8,select-theme-ver-5.1.4,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.1,vc_responsive

3 voordelen van diversiteit

Darwin stelde vroeger al vast dat diversiteit alom vertegenwoordigd was in de natuur. Naast het feit dat diversiteit de sleutel is tot nieuwe mogelijkheden, zorgt diversiteit ook voor de overleving in moeilijke en onzekere tijden volgens Darwin.

Als het leven op Aarde zoveel baat heeft bij diversiteit, waarom dan niet het bedrijfsleven? Welke meerwaarde heeft een bedrijf aan diversiteit? Ik geloof dat diversiteit voor bedrijven een oplossing zal bieden voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Door werk te maken van diversiteit en inclusie zullen bedrijven scoren op drie vlakken:

1) Op vlak van performantie

2) Op vlak van innovatie

3) Op vlak van het aanboren van nieuwe markten

Uiteraard is diversiteit een breed begrip. Het omvat persoonskenmerken als huidskleur, geslacht, afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid, opleiding, huidskleur en achtergrond.Diversiteit en inclusie is in ieder geval goed voor de bedrijfsresultaten.

Het onderzoek van McKinsey toont aan dat bedrijven die op vlak van gender en etniciteit een inclusief beleid voeren, ook meer winst maken dan de sectormediaan..

Verschillende onderzoeken tonen aan dat diverse teams zorgen voor betere/creatievere beslissingen en voor innovatieve producten/diensten. Daarnaast laat het bedrijven ook toe om nieuwe markten aan te boren. De diversiteit onder je werknemers moet een afspiegeling zijn van de diversiteit onder je klanten en de maatschappij. Dit is meteen ook zeer goed voor de employer brand.

Hoewel steeds meer bedrijven beginnen te begrijpen dat diversiteit op de werkvloer een must is merk ik op dat dit beperkt blijft tot een bepaald niveau binnen het bedrijf. Aan de top vinden we nog steeds overwegend oude grijze mannen terug, the old boys network, zoals ze soms worden genoemd. En dit is echt wel problematisch om drie verschillende redenen.

Ten eerste leven we momenteel in een VUCA-wereld, VUCA staat voor (volatility, uncertainty, complexity, and ambiguity). De wereld en onze economie zijn in sneltempo aan het veranderen. Bedrijven die vandaag relevant zijn dreigen morgen zelfs niet meer te bestaan. Dit maakt beslissingen nemen steeds ingewikkelder. Een langetermijnstrategie heeft zelfs geen zin meer in sommige markten. Deze reden alleen al zou bedrijven moeten dwingen om meer diversiteit aan de top te hebben. Enkel dan kan je beslissingen nemen van hogere kwaliteit. Homogene groepen zullen veel opportuniteiten missen omdat men onmogelijk met alle factoren rekening kan houden.

Ten tweede hebben we zeker in België een groeiend aantal mensen met een migratieachtergrond die niet het gevoel hebben volwaardig lid van de samenleving te zijn. Uit onze eigen onderzoeken bleek dat jongeren met een migratieachtergrond, die ook de toekomst van het land uitmaken, niet geloven dat ze eerlijke kansen krijgen in de huidige samenleving. Het is ethisch niet verantwoord om mensen te discrimineren, dit zorgt voor minder betrokkenheid op de werkvloer. Het is zo al dramatisch gesteld met de betrokkenheid op de werkvloer..

Volgens het onderzoek van Gallup zijn wereldwijd slechts 13% van de werknemers betrokken.

Indien jongeren met een migratieachtergrond de arbeidsmarkt moeten toetreden met de gedachte dat ze toch geen eerlijke kansen krijgen, is dit in vele opzichten zeer problematisch en demotiverend.

Ten derde hebben we een vergrijzingsgolf waar we in Vlaanderen nog niet klaar voor zijn. We hebben een babyboomgeneratie die binnenkort massaal op pensioen zal gaan. We hebben alle mensen nodig om de jobs te kunnen invullen, in mijn vorig artikel heb reeds aangegeven dat er nog heel wat openstaande vacatures zijn. Niemand mag zich uitgesloten voelen en iedereen moet tot de arbeidsmarkt treden met het idee dat hard werken zal lonen, zowel in verloning als in doorgroeimogelijkheden.

Werken met diverse teams is uiteraard niet gemakkelijk men moet met veel meer factoren rekening houden. Daarnaast zal men er wat langer over doen om beslissingen te nemen. Echter zullen de genomen beslissingen kwalitatief veel beter zijn ten opzichte van de beslissingen die men nu neemt in een homogene groep met gelijkgezinden.

Dit komt o.a. doordat diverse groepen het groepsdenken uitschakelen. Niet alle leden zullen ja knikken omdat je de manager bent. Iedereen zal een mening hebben en je zal als manager met veel meer elementen rekening moeten houden. Dit kan in begin moeilijk en frustrerend zijn omdat diverse achtergronden diverse meningen naar voren brengen.

Niet alle managers zijn matuur genoeg om met diverse teams om te gaan.

Het is veel gemakkelijker om te werken met mensen die op jezelf lijken. Echter zorgt dat er ook voor dat men minder innovatieve en creatieve ideeën genereert.

En is het doel van een onderneming uiteindelijk niet zichzelf elke dag opnieuw uit te vinden om relevant te blijven in een snel veranderde wereld?

 

Bronnen:

https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/why-diversity-matters

https://www.forbes.com/sites/sunniegiles/2018/05/09/how-vuca-is-reshaping-the-business-environment-and-what-it-means-for-innovation/#47867ebdeb8d

How to Overcome Low Employee Engagement Levels

https://trends.knack.be/economie/immo/vlaanderen-niet-klaar-voor-vergrijzingsgolf-waar-gaan-al-die-bejaarden-wonen/article-normal-588213.html

https://news.gallup.com/poll/165269/worldwide-employees-engaged-work.aspx